13 januari 2020 5 minuten

Blauwe maandag: wat te doen tegen de winterblues

Merk je dat je de laatste tijd iets meer moeite hebt met opstaan? Of loop je door het ziekenhuis met een neerslachtig gevoel? Grote kans dat het niets ernstigs is, maar dat je last hebt van een winterdipje. Dit zijn veelgehoorde winterklachten in de donkere maanden.

En dan is het de derde maandag van het jaar ook nog eens Blauwe Maandag, zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar. Maar valt er iets tegen de winterblues te doen?

 

Bestaat een winterdip?

 

Het is dus echt een ding. Sommige mensen hebben in de winter nu eenmaal last van meer vermoeidheid, lusteloosheid, somberte en moeite met opstaan dan normaal. Een zogeheten winterdip of winterblues dus.

 

De symptomen worden veroorzaakt door een gebrek aan daglicht tijdens de wintermaanden. De dagen zijn korter, het is pas laat licht en het wordt al vroeg weer donker.

 

Daglicht zorgt er via allerlei hormonale processen voor dat we fit, vrolijk en alert zijn en dat we ‘s ochtends met energie aan de dag beginnen.

 

Wat kun je er tegen doen?

 

Probeer zoveel mogelijk daglicht mee te pakken. Ga naar buiten zodra de zon op zijn hoogste punt is en maak ook later op de dag nog eens een ommetje tijdens een pauze.

 

Nu heb je als zorgprofessional veel te maken met onregelmatige diensten. Begin je midden op de dag met je dienst? Maak dan voor die dienst buiten een ommetje om wat daglicht op te vangen.

 

Moet het per se daglicht zijn?

 

Ja, het licht van een gewone lamp bevat niet de goede soorten frequenties licht en heeft dus ook niet het positieve effect op je brein van daglicht. En zonnebanklampen bevatten vooral uv, wat niet alleen erg schadelijk is voor je huid, maar ook voor je ogen.

 

Laatste tip…

 

Het menselijk lichaam gaat op dezelfde manier met de kortere daglichtperiode om als in de tijd van onze voorouders die in grotten leefden. In die tijd was het een teken voor mensen om naar een lagere versnelling te schakelen en iets minder te doen. Het was een teken dat het winter was. En dat betekende dat er minder voedsel beschikbaar was en dat er zuinig moest worden omgesprongen met energie.

 

Tegenwoordig leven we ‘s winters in hetzelfde tempo als in de zomer. We moeten van alles. Als je last hebt van de winterblues is het geen gek idee om een tandje terug te schakelen, als dat mogelijk is natuurlijk. We hebben in de winter gewoon iets minder energie dan in de zomer.

 

Bron: NU.nl

 

Disclaimer: Mocht je langere tijd rondlopen met een vermoeid en neerslachtig gevoel, dan kan het nooit kwaad om je huisarts eens te raadplegen.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


De brief van Marco – 21 jaar bij Interchange


Tien gewoontes van een echte verpleegkundige

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book