25 september 2017

Wat betekent de fusie tussen het AMC en het VUmc voor jou?

Er is groen licht: Het AMC en het VUmc gaan fuseren. Twee grote ziekenhuizen die zich samensmelten tot één instelling van ongekende omvang. Een megafusie die gevolgen zal gaan hebben voor de patiënten maar natuurlijk ook voor het personeel.

 

Een fusie is een terugkerend verschijnsel

Steeds vaker zien we het: ziekenhuizen die fuseren. Denk aan het Bravis Ziekenhuis (Roosendaal en Bergen op Zoom), het huidige OLVG (Amsterdam) of het Waterlandziekenhuis in Purmerend die fuseert met het Westfriesgasthuis in Hoorn. Allemaal zijn het voorbeelden van ziekenhuizen die samengaan om hun positie te verbeteren, verder de zorg te specialiseren, of om kosten te besparen. Vaak met wisselend resultaat. Maar wat zijn de grootste gevolgen voor jou van een fusie?

 

Spanningen tussen de gefuseerde teams

Waar je werkt daar bouw je logischerwijs een band met je collega’s op. Meestal gaat dat in het begin geleidelijk door jezelf aan te passen aan de manier van werken die het desbetreffende ziekenhuis gewend is. Je raakt op elkaar ingespeeld en weet door de jaren heen alles van elkaar af. Dat maakt je als team niet alleen sterker maar ook efficiënter.

 

Het is daarom meestal al weer wennen als er een paar nieuwe collega’s bijkomen die totaal andere gewoontes hebben. Zij moeten natuurlijk ingewerkt worden en wennen aan de cultuur. Het duurt dan weer een tijdje voordat de rust weer is teruggekeerd.

 

Bij een fusie tussen twee ziekenhuizen is het niet maar één collega die een andere manier van werken gewend is, het is een heel ziekenhuis dat anders werkt. Beide teams zijn ook nog genoodzaakt om met elkaar samen te werken. Dat kan voor de nodige spanningen zorgen. Er wordt dan ook vaak onderschat wat voor effect dit op werknemers kan hebben. Veel medewerkers balen ervan dat ze uit hun vertrouwde omgeving gehaald worden en sommige gaan juist daarom weg. Een fusie kan daardoor voor heel wat veranderingen zorgen in een ziekenhuis.

 

De positieve kant van een fusie

Fusies kunnen ook voordelen hebben. In sommige gevallen had een ziekenhuis niet meer bestaan als ze niet gefuseerd waren. Fusies kunnen dus ook helpen bij het behouden van banen en kunnen ook juist bijdragen aan het leerproces in sommige gevallen. Je leert toch weer een andere manier van werken, en krijgt weer een kijkje in een andere keuken en leert nieuwe collega’s kennen. Dat is natuurlijk goed voor je ontwikkeling.

 

Een fusie kan de werkdruk ook verlagen vanwege de specialisatie of het combineren van krachten. Vaak merk je daar pas de voordelen van wanneer een fusie is ingedaald. Het kan dus zowel positief als negatief voor je uitpakken.

 

Heb jij zelf wel eens een fusie meegemaakt? Zo ja, hoe was dat? Reageer dan in de comments op Facebook. Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring als zorgprofessional.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Interchange biedt verpleegkundigen een baan op Schiphol aan


15x feedback geven aan collega’s

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book