26 maart 2018 4 minuten

Als iemand zegt … “Mijn zenuwen zijn niet zo goed meer” – Dagboek van Hannani

Rubriek
Dagboek van ambulance/SEH verpleegkundige Hannani’

Als ambulance/SEH verpleegkundige maak je op een dag veel mee. Persoonlijk kan ik die verhalen makkelijk weer vergeten, daarom past dit werk ook zo goed bij me. Daar in tegen maak je vaak leuke dingen mee, die je eigenlijk niet wilt vergeten. Speciale situaties, versprekingen, lachwekkende momenten schrijf ik zoveel mogelijk op in een boekje. Wanneer ik die verhalen terug lees, zit ik weer helemaal in het moment toen het plaatsvond.

 

“M’n zenuwen zijn niet zo goed meer”

Op een normale werkdag waren we onderweg naar een wat oudere dame. Toen we op locatie aankwamen en haar vervolgens met brancard de ambulance in schoven, zei ze heel gespannen: “Mijn zenuwen werken niet zo goed meer, ik heb al zoveel meegemaakt”

 

Gelukkig was er niks ergs aan de hand met haar zenuwen, maar vond ze het gewoon heel spannend om in de ambulance te zitten.

 

“Ik heb zo’n last van m’n agina pectò-ris”

Wat ook een hele leuk is, is dat ik op bezoek was bij een dame van middelbare leeftijd. Daar werden wij naartoe gestuurd omdat zij pijnklachten had. Wij komen binnen en ik vroeg haar “Wat scheelt eraan, wat kan ik voor je doen?” Toen zei ze … Ik heb zo’n last van m’n agina pectò-ris …. Ze legde in de eerste instantie de klemtoon verkeerd. Kan gebeuren. Ik verwachtte in eerste instantie geen medische term. Maar toen ik aan haar vroeg waar de pijn zat, wreef ze over haar buik. “Hier zit het … “ zei ze.

 

Vervolgens vroeg ik ..”Waar zit dan precies die ‘agina pectò-ris’ ” (precies met de klemtoon zoals zij die gebruikte). Toen ze haar buik nogmaals aanwees, wist ik waar de pijn zat. Dat was dus iemand die dacht te weten waar de pectoris zat, maar die zat toch wel een stukje hoger haha! Angina is trouwens gewoon het latijnse woord voor pijn en dus geen onderdeel van de plek waarop ze pijn voelde zoals ze in de eerste instantie door het bezittelijke voornaamwoord deed vermoeden.

 

Ik denk dat je dat wel vaker meemaakt, dat mensen de medische term voor iets denken te weten?

Ja, haha. In 2006 meldde iemand zich ook bij de spoedeisende hulp die hoorde ik in de gang zeggen “Ik heb ineens gezichtsverlies, ik denk dat ik een retina ablata heb”. Oftewel in het latijn heet dat “ablatio retinae”. Dus hij had de volgorde verkeerd en hij maakte er ablata van. Dat soort dingen maak je wel mee. Als de patiënt er dan niet bij is, moet ik daar dan achteraf wel om gniffelen.

 

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


3 maatregelen tegen medicijnverspilling van Radboudumc


Eerst zelf solliciteren en daarna via Interchange. Judith deed het, en vertelt hoe het was.

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book