28 mei 2019 3 minuten

6 manieren om je patiënt gerust te stellen voor een injectie

De angst voor een prik is moeilijk om te overwinnen. Als zorgprofessional kom je dagelijks patiënten tegen met prikangst. Het is belangrijk dat de patiënt wordt gekalmeerd voor de injectie uitgevoerd wordt. Zo voorkom je dat de patiënt een trauma oploopt.

 

Deze zes tips die je helpen bij het kalmeren van de patiënten.  

1. Begin een goed gesprek

 

Een betekenisvolle conversatie is een goede afleiding voor patiënten die bang zijn voor injecties. Vraag tijdens het voorbereiden van de behandeling wat de interesses zijn van de patiënt. Zodra de aandacht van de patiënt gewekt is, zal zij/hij zich focussen op het gesprek en niet op de injectie.

2. Diep adem laten halen

 

Voor het geven van een injectie, vraag je de patiënt om diep adem te halen en weer uit te ademen alsof ze een kaars uitblazen. Terwijl de patiënt uitademt, geef jij de injectie. Dit is erg effectief, omdat de gespannen spieren tijdens het uitademen kunnen ontspannen. Dit zorgt voor minder pijn tijdens het injecteren.

3. Vertel een leuke grap

 

Veel patiënten raken in paniek tijdens het injecteren. Ze zijn nerveus, gespannen en oncomfortabel. Je kunt ze helpen deze angst te overwinnen door een leuke grap te vertellen. Humor is niet alleen een goede afleiding, maar het helpt ook goed tegen de nervositeit!

4. Vraag de patiënt om je uitleg te herhalen

 

De kunst van herhaling. Deze strategie is erg effectief bij kinderen met een angst voor injecties. Vraag het kind om te herhalen wat je gaat zeggen. Gebruik woorden die de verbeelding prikkelen, dit zorgt ervoor dat de aandacht niet meer ligt bij de prik, maar bij het herhalen van de woorden en de gedachte hierbij.

5. Zing met de patiënt

Vraag je patiënten naar hun favoriete liedjes en zing deze samen met hen. Veel mensen vinden zingen relaxt en het leidt ze af. De focus ligt nu op het halen van de juiste noten en het herinneren van de juiste woorden. De patiënt zal de pijn van de injectie minder opmerken tijdens het zingen.

6. Voorzie je patiënt van de juiste informatie

“Je voelt er helemaal niets van” – Geef geen onjuiste informatie voor het geven van de injectie. Vertel hen eerlijk dat de injectie pijn kan doen, maar dat de prik zo voorbij is. Laat zien hoe klein de naald is, of deel ervaringen van andere patiënten. Maar doe nooit valse beloften.

 

Voor meer tips kun je vast bij je ervaren collega’s terecht. Vraag naar hun ervaring met patiënten die bang zijn voor injecties en hoe ze hiermee omgaan. Of misschien heb je zelf een andere tactiek?

 

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Werken in het buitenland? Deze dingen regel je vast in Nederland


UMC Utrecht start mogelijk dit jaar met experimentele behandeling tegen ALS

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book