28 mei 2019 3 minuten

5 tips hoe om te gaan met patiënten die hun eigen diagnose stellen

 

Heb je wel eens te maken gehad met patiënten die hun eigen diagnose al hebben gevormd?

 

Een formele en professionele diagnose is vaak de eerste stap op weg naar genezing voor lichamelijke of geestelijke ziektes. De juiste diagnose kan de gezondheid dus bevordelijken. Om de juiste diagnose vast te stellen zullen er vragen gesteld worden, een test worden afgenomen en een beoordeling worden gegeven.

 

In deze tijd is het heel gemakkelijk voor mensen om op het internet onderzoek te doen naar de aanwezige symptomen. Niet zo gek dus dat mensen hun eigen conclusies trekken en een verkeerde diagnose aanhouden. Hier zijn een aantal tips die helpen bij het omgaan met deze ‘zelf-diagnose’ patiënten.

 

1. Erken de moeite die de patiënt heeft genomen

 

Dit is de eerste stap om met je ‘zelf-diagnose’ patiënt om te gaan. Als een zorgprofessional zul je je vaak moeten verplaatsen in de patiënt. Zo kun je een betere oplossing aanbieden. Het inzien van de moeite die de patiënt heeft genomen om de diagnose te vinden, zal hen het gevoel geven dat ze iets belangrijks hebben kunnen toevoegen aan het proces.

 

2. Stimuleer het uitspreken van gevoelens

 

Laat de patiënt zijn/haar gevoelens uitspreken en luister hier aandachtig naar. Dit versterkt het vertrouwen en zal ervoor zorgen dat de patiënt open staat voor wat je gaat vertellen.

 

3. Bouw je verhaal op, uit wat de patiënt heeft verteld

 

Nu je weet wat er omgaat in het hoofd van de patiënt is er een grote kans dat er op een deel van het verhaal door geborduurd kan worden. Je kunt hier de juiste informatie aan toevoegen en eventuele onjuiste speculaties ontkrachten.

 

4. Kom met kwalitatieve bronnen

 

Voorzie je patiënt van extra bronnen waar ze juiste informatie kunnen vinden. Adviseer bijvoorbeeld om te zoeken naar sites die gelinkt zijn aan gekwalificeerde medische centra of gezondheidsinstanties.

 

TIP: Vertel dat juist de websites vol met advertenties beter vermeden kunnen worden, aangezien deze niet altijd de juiste informatie verlenen.

 

5. Leg uit dat er gevaren schuilen achter het stellen van een eigen diagnose

 

Als zorgprofessional is het niet alleen je taak om de patiënt van de juiste informatie te voorzien, maar ook om je patiënt erop te wijzen wat de gevaren kunnen zijn bij het vormen van een eigen diagnose. Laat door middel van visuele hulpmiddelen zien wat er kan gebeuren als zoiets verkeerd uitpakt. Op deze manier zal de neiging naar het zelf opzoeken van een diagnose kleiner worden.

 

Ook al kan het soms frustrerend zijn als patiënten zelf opzoek gaan naar hun diagnose, is het belangrijk dat ze hier goed in gestuurd worden. Hoe ga jij hiermee om?

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


[VIDEO] Roekeloze tandarts op hoverboard is veroordeeld


Waarom je als zorgprofessional in Zwitserland aan de slag wilt

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book