29 maart 2019 5 minuten

5 cowboyverhalen uit de koffiekamer over ZZP’en in de zorg

Steeds meer zorgprofessionals gaan als zelfstandig ondernemer aan de slag. Eerder schreven we een artikel over de redenen van zorgprofessionals om te gaan zzp’en: waarom zijn er zoveel zzp’ers bijgekomen?

In de koffiekamer van het ziekenhuis, of zelfs op de OK; men heeft het over deze toename van zzp’ers. En waar mensen praten, ontstaan ook cowboyverhalen. Maar kloppen deze wel? Laten we 5 van deze cowboyverhalen over zzp’en in de zorg eens onder de loep nemen:

 

1. Je bent gek als je in vaste dienst blijft!

 

Nou, dat valt best mee. Sommige mensen vinden de vrijheid van zzp’er zijn heerlijk. Anderen willen geen risico lopen op het moment dat de tekorten minder worden. Zij hebben liever een stabiele werkomgeving. Dat is de reden dat ze nu in een vaste baan actief zijn. Voor allebei is natuurlijk iets te zeggen, mensen kunnen nou eenmaal andere voorkeuren en wensen hebben.

 

2. Ik verdien “noem-een-enorm-bedrag” euro per uur

 

Regelmatig zien we dat deze bedragen vaak niet waar blijken te zijn, maar laten we ervan uit gaan dat de genoemde bedragen kloppen. Het lijkt dan een hoog tarief, maar het tarief kan veel dingen omvatten. Als zzp’er moet je bijvoorbeeld nog denken aan je pensioenopbouw, aan verzekeringen en bedrijfskosten die je maakt. Dit valt allemaal binnen je uurtarief. Als je in loondienst bent, is dat allemaal al voor je geregeld en hoeft dit niet meer van je loon afgehaald te worden.

Daarnaast moeten veel dingen verwerkt worden in het uurtarief wanneer je in loondienst bent. Iemand in vaste dienst krijgt doorbetaald bij ziekte. Ook bij vakantie krijg je doorbetaald. Daarentegen: een zzp’er die niet werkt, ontvangt geen geld.
Ook moet je dingen als ORT, reiskosten en parkeerkosten niet vergeten. Dit kan bij een zzp’er ook in het uurtarief verrekend zitten, waardoor dit bedrag weer hoger uitkomt.

Al deze dingen zijn niet direct verwerkt in het uurloon van iemand die in vaste dienst is, maar dat zijn wel dingen die we mee moeten rekenen. Je kan daarom niet het ‘kale’ uurloon met het zzp-uurtarief vergelijken. Er komt veel meer bij kijken.

 

3. Ik kan alle diensten werken, maar kies ervoor dit niet te doen

 

Dat kan inderdaad. Maar wanneer de tekorten langzaam minder worden, zullen zorginstellingen eerder kiezen voor mensen die alle diensten werken. Dat is wel iets om in overweging te nemen!

 

4. Bemiddelingsbureaus verdienen “geld over mijn rug”

 

Als zzp’er kun je alles zelf doen, of je inschrijven bij een bemiddelingsbureau. Deze bureaus doen veel voor je en voor die dienst betaal je hen. Dat hoeft niet bij ieder bureau zo te zijn, er zijn een aantal bureaus die geen kosten rekenen. Interchange is er daar één van. We helpen je graag en dit doen we geheel kosteloos.

 

5. Ik kan alles maken, want ik ben toch zo weer weg

 

Als zzp’er ben je je eigen visitekaartje en wil je een goede naam opbouwen. Denk daarom aan de lange termijn. Vraag bijvoorbeeld een eerlijk uurtarief voor alle partijen. Dan kan een samenwerking lang duren óf kun je, nadat een opdracht eindigt, later misschien weer voor dezelfde opdrachtgever werken als je dat wilt. Dat is belangrijker dan de korte termijn!

 

Kortom, zzp’en in de zorg is heel leuk en heeft zeker z’n voordelen. Maar niet alle cowboyverhalen zijn 100% waar. Het ligt allemaal net wat genuanceerder. Het is daarom raadzaam om je goed te laten adviseren. Wil je graag aan de slag als zzp’er in de zorg? Laat je dan bijstaan door Interchange! Wij helpen jou op weg, zonder dat het jou wat kost. Meer weten? Kijk op onze zzp-pagina: ZZP’en in de Zorg.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


[VIDEO] Heupairbag halveert het aantal heupfracturen


Wat doet een hoofd O.K.? Maik Koster (oud hoofd O.K.) vertelt

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book