22 maart 2019 10 minuten

5 bijzondere innovaties in de zorg van Nederlandse bodem

Het is pas eind maart, maar in de eerste 3 maanden van 2019 is de zorg al vele innovaties rijker van Nederlandse bodem! Daar mogen we als klein kikkerlandje trots op zijn! We zetten 5 van deze bijzondere innovaties van Nederlandse artsen en medische onderzoekers voor je op een rijtje.

 

UMCU werkt met licht voor vaatchirurgie

 

Het hart- en vaatcentrum van het UMC Utrecht ontwikkelde samen met Philips een vernieuwende technologie voor beeldvorming tijdens minimaal invasieve vaatoperaties. Meestal worden deze operaties uitgevoerd met behulp van voerdraden en katheters. Het is gebruikelijk dat deze draden met behulp van röntgenstraling in grijstinten zichtbaar worden gemaakt. De nieuwe techniek maakt de draden zichtbaar in 3D en in kleur. Vervolgonderzoek is nog nodig, maar deze techniek kan er op termijn voor zorgen dat zowel patiënten als medewerkers minder worden blootgesteld aan röntgenstraling.

 

VR tegen psychische klachten

 

Nieuwe technologie wordt niet alleen ingezet om beweging te stimuleren, maar kan ook helpen bij de behandeling van psychische klachten. Een verblijf op de Intensive Care leidt bij veel patiënten tot nare herinneringen, en soms ook tot depressiviteit of angstklachten. In het Erasmus MC in Rotterdam wordt nu gebruik gemaakt van een virtual reality-bril, waarmee voormalig intensive care-patiënten hun verblijf kunnen herbeleven. Op die manier kunnen hun ervaringen beter verwerkt worden en draagt deze vorm van therapie bij aan het welzijn van deze groep mensen.

 

Nieuwe mri brengt stofwisseling in beeld

 

In Utrecht vindt meer baanbrekend onderzoek plaats op het gebied van medische beeldvorming: sinds kort wordt er een hogekracht-mri, ook wel bekend als META-scan, doorontwikkeld die stofwisselingsprocessen kan visualiseren. De scan is al getest op borstkankerpatiënten en kan met grote nauwkeurigheid aantonen of chemotherapie effectief is of niet. Hiermee kan in de toekomst worden voorkomen dat patiënten deze zware behandelingen zonder reden ondergaan.

 

AR-bril stimuleert patiënten om meer te bewegen

 

Augmented Reality als stimulans voor beweging en als ondersteuning bij fysiotherapie: in Utrecht experimenteren ze hiermee. Met de speciale bril spelen jonge én oudere patiënten gericht games die motorische vaardigheden trainen en de conditie verbeteren. Het team van ontwikkelaars viel onlangs nog in de prijzen: zij wonnen de Ureka Mega Challenge-prijs, die innovatie stimuleert.  

 

Kunstnier weegt nu 10 kilo – een innovatie van het UMCU

 

Nierpatiënten met een sterk verminderde nierfunctie zijn op dit moment helaas nog aangewezen op regelmatig dialyseren in het ziekenhuis. Het UMC Utrecht werkt toe naar een draagbare kunstnier, die ook nog eens efficiënter het bloed zuivert. Het huidige prototype weegt circa 10 kilo, maar het team werkt voortdurend aan verdere verbetering van levenskwaliteit en bewegingsvrijheid voor toekomstige nierpatiënten.

 

Al deze innovaties beloven veel goeds voor de rest van het jaar. Wellicht zullen er nog veel waardevolle ontwikkelingen van levensbelang volgen.

 

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


UMC Utrecht start mogelijk dit jaar met experimentele behandeling tegen ALS


Het verhaal achter de Dag van de Verpleging

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book