5 mei 2018

Lisanne (operatieassistent) vertrok met behulp van Interchange naar Zurich, en vertelt hoe het daar is

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Mijn naam is Lisanne Westenberg. Ik ben nu sinds 2 maanden via Interchange in Zwitserland (Zürich) aan het werk en dat bevalt me eigenlijk heel erg goed.

 

Hoe kom je er bij om naar Zwitserland te gaan om daar te werken?

Je hoort heel vaak dat jong gediplomeerde operatieassistenten of anesthesiemedewerkers naar Zwitserland gaan. Ik ben al iets ouder (30) en ik heb in Nederland 10 jaar in hetzelfde ziekenhuis in Rotterdam gewerkt (Franciscus Gasthuis). Daar heb ik het altijd onwijs naar m’n zin gehad en ik ben ook met een fijn gevoel vertrokken.

 

 

“Het was een hele bewuste keuze om naar het buitenland te gaan omdat ik echt toe was aan iets anders”

 

Als ik naar de toekomst ging kijken en mezelf afvroeg .. waar werk ik dan. Dan werd ik een beetje onrustig als ik mezelf nog steeds in hetzelfde ziekenhuis zag werken. Ik wilde gewoon echt iets anders. Vooral met m’n leeftijd in m’n achterhoofd dacht ik … als ik nog naar het buitenland wil, dan is nu het moment.

Waarom dan naar Zwitserland?

Zwitserland is prachtig land. De Duitse taal dat vind ik goed te doen en de afstand is ook makkelijk te overbruggen. Aankomend weekend komt m’n familie ook met de auto langs. Dat is ook gewoon mogelijk. Zo ver is het niet.

 

“Het is hier gewoon goed werken en goed leven”

 

Want je kon al Duits spreken voordat je vertrok?

Nou eigenlijk niet. Ik heb Duitse les op de middelbare school gehad en daarna heb ik het nooit meer gesproken. Dus voordat ik ging solliciteren heb ik nog een paar uurtjes Duitse les gehad. Gewoon ter voorbereiding, omdat je ook het sollicitatiegesprek in het Duits doet. En dat ging ook allemaal best wel makkelijk. Het hielp ook dat ik uit Twente kwam, want het Twentse dialect is wel een klein beetje vergelijkbaar met het Duitse.

 

Want het idee is om lang te blijven?

Voordat ik wegging dacht ik … ik wil minimaal een jaar blijven, maar ik heb ook gezegd, als het me niet bevalt dan ga ik hier niet blijven. Dan ben ik zo weer terug in Rotterdam. Maar je moet jezelf wel even de kans geven.

 

“Ik hoef tegenover niemand iets te bewijzen .. als het me niet bevalt ben ik zo weer terug”

 

Heb je al een beetje vrienden gemaakt in Zürich?

M’n gevoel ging vanaf het begin uit naar Zürich, want ik dacht ik kom uit Rotterdam, dat is een grote stad. Vandaar dat ik ook voor Zürich heb gekozen. Het contact leggen is heel makkelijk.

 

“Er zijn Facebookgroepen waar je jezelf bij kan aansluiten en dan wordt er bijvoorbeeld een post geplaatst .. goh wie gaat er mee snowboarden dit weekend en dan kan je makkelijk aansluiten. Zo ontmoet je snel nieuwe mensen.”

 

Heb je Zurich al een beetje ontdekt? Hoe is de stad?

Het is een hele mooie stad. Er is heel veel te doen. En ook in de wintertijd is het een fijne stad. Je merkt dat er dan veel mensen naar de bergen gaan. Het is natuurlijk heel makkelijk om naar een wintersportgebied te gaan. Binnen een uurtje zit je er al. Het openbaar vervoer is ook heel goed geregeld. Nu wordt het lekker weer dus mensen worden vrolijker, en zijn heel veel mensen op straat en ik woon op loopafstand naar het meer toe. Dat is gewoon super leuk! Heel relaxt.

 ‘S ochtends in de trein op weg naar een dagje snowboarden

Dagje snowboarden Flumserberg

 

Vond je het spannend om te vertrekken?

Ja zeker spannend. De dag voordat ik wegging heb ik m’n 30e verjaardag en tegelijkertijd een afscheidsfeestje gevierd met met heel veel vrienden en familie.

 

“Toen had ik wel zoiets van … oh dit is wel echt heel definitief, maar het voelde tegelijkertijd wel goed.”

 

Je vraagt jezelf 100 keer af , waarom geef ik alles op. M’n leven is toch hartstikke leuk. Maar ik maak hier nieuwe herinneringen en nieuwe vrienden. En er gebeuren ook geen schokkende dingen in Rotterdam. Ik kan altijd nog terug naar ‘mn oude leven’. Ik kan nu ook niet zeggen hoelang ik hier blijf. Misschien blijf ik hier wel heel m’n leven? Wie weet?

 

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


5x snelle en gezonde ontbijtjes voor zorgprofessionals


Mbb’er José: “Interchange heeft mij eigenlijk geholpen met het laatste zetje om echt de baan en het niveau te vinden waarvoor ik gestudeerd heb”

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book