8 augustus 2019 3 minuten

4 tips om jezelf voor te bereiden op je sollicitatiegesprek

Je handen beginnen een klein beetje te zweten, er gaat een gevoel van stress door je lichaam en er zijn duizend dingen die in je hoofd rondspoken. Je wilt graag een goede indruk maken tijdens een sollicitatiegesprek want er zijn een tal van dingen die fout kunnen gaan. Maar zoals vaak wordt gezegd; een goede voorbereiding is meestal het halve werk.

Voordat je daadwerkelijk het sollicitatiegesprek hebt kun je namelijk veel voorbereiden, waardoor je als een professional ontspannen het gesprek aan kan gaan. Onderstaande punten kunnen je enorm helpen.

 

1. Bereid je eigen vragen voor

Jouw potentiële nieuwe werkgever wil weten hoe jij in elkaar steekt. Het is daarom handig om een aantal vragen voor te bereiden die je aan hem wilt stellen. Zo laat je zien uit welk hout jij bent gesneden en dat je echt geïnteresseerd bent in de functie. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk omdat je dan weet waar je aan toe bent. Wat zijn bijvoorbeeld jouw toekomstplannen en passen jouw verwachtingen wel bij de werkgever waar je solliciteert?

 

2. Zorg voor zo min mogelijk stress voordat je weggaat

We horen vaak van kandidaten dat er stress was lang voordat het sollicitatiegesprek begon. Als we dan horen waar die stress vandaan kwam, was het meestal stress die voorkomen had kunnen worden door een goede voorbereiding. Door heel simpel je kleding alvast klaar te leggen, je route te checken en op tijd naar bed te gaan voorkom je een groot gedeelte onnodige spanning. Heel simpel maar oh zo effectief.

3. Ken de vacature, de werkgever en ken je gesprekspartner

Als je op internet de naam van je gesprekspartner invult, vind je meestal genoeg informatie waar je tijdens je sollicitatiegesprek op in kan spelen. In veel gevallen weet je welke opleiding iemand heeft gedaan, hoelang hij/zij al in dienst is bij de organisatie en soms kun je zelfs privéfoto’s van iemand zien. Dat praat toch net iets makkelijker.

Zorg er ook voor dat je de vacature kent, en dat je goed kan beargumenteren waarom jij de persoon bent die ze zoeken. Je wilt natuurlijk niet voor aap staan wanneer ze gerichte vragen stellen over de vacature en je hebt geen idee waar ze het over hebben.

Als laatste kun je van te voren een positief puntje van de organisatie uitlichten waar je solliciteert.

Hebben zij bijvoorbeeld de nieuwste operatie-apparatuur en vind jij dat interessant? Benoem het dan en leg goed uit waarom het zo interessant vindt. Het noemen van specifieke eigenschappen van de organisatie laat zien dat je heel gericht hebt gesolliciteerd. Daarmee vergroot je ook de kans om aangenomen te worden en maak je het voor jezelf een stuk gemakkelijker tijdens je sollicitatie.

 

4. Laat zien waar jij enthousiast van wordt

Ook al heeft het niets te maken met de sollicitatie of de vacature, als jij met enthousiasme en passie over een onderwerp spreekt, dan vindt jouw gesprekspartner het vaak geweldig om te zien dat er een onderwerp is wat jou aanspreekt. Kun je bijvoorbeeld uren praten over hardlopen, auto’s of die ene verre reis van twee jaar terug? Begin daar dan zeker eens over.  

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Kunnen beschadigde organen in de toekomst genezen worden door de inzet van deze revolutionaire nano-chip?


Operatieassistent Anita over de 5 vooroordelen over detacheren

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book