29 november 2019

3 maatregelen tegen medicijnverspilling van Radboudumc

 

Binnen een zorginstelling gaan medicijnen als warme broodjes over de toonbank. Dat resulteert ook in veel verspilling. Tijd voor actie, vindt het Radboudumc in Nijmegen. Zij starten met een proef om verspilling van medicijnen tegen te gaan. Met de nieuwe maatregelen hoopt het academische ziekenhuis dat de medicijnverspilling met 40% vermindert.

Welke 3 maatregelen gaat het Radboudumc toepassen?

 

#1 Patiënt moet medicijnen meenemen van huis

Nu is het zo dat het ziekenhuis ervoor zorgt dat medicijnen die de patiënt thuis gebruikt, ook klaarliggen in het ziekenhuis. Daardoor blijven de medicijnen die bij de patiënt thuis lagen vaak ongebruikt. Het ziekenhuis gaat de patiënten daarom nu vragen de medicijnen mee te nemen tijdens een behandeling of geplande opname.

 

#2 Geen grote voorraden meer mee

Patiënten krijgen op het moment vaak medicijnen voor langere tijd mee. Maar als de patiënt bijvoorbeeld na een halfjaar bijwerkingen krijgt, en andere medicijnen moet krijgen, blijft de oude medicatie vaak ongebruikt thuis liggen. Het ziekenhuis gaat dure medicatie nu niet meer voor langere tijd, maar bijvoorbeeld voor een maand uitschrijven.

 

#3 Medicijnen die niet meer worden gebruikt testen in een lab

Medicijnen die overblijven wanneer iemand overlijdt of overstapt op andere medicatie, worden voortaan in een lab getest of ze nog goed werken, om eventueel daarna te worden hergebruikt.

 

Bron: NOS.nl

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Wat betekent de fusie tussen het AMC en het VUmc voor jou?


Ziekenhuizen onder druk door toename huidkankerpatiënten

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book