8 februari 2019 5 minuten

2x meer kankerpatiënten in 30 jaar tijd

In 3 decennia tijd zijn het aantal diagnoses van kanker in Nederland verdubbeld, blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie. De oorzaak van deze toename wordt gelegd bij de bevolkingsgroei en de vergrijzing. Vooral onder ouderen komt kanker relatief vaak voor.

Bewustwording huidkanker

Het aantal gevallen huidkanker is vooral in de laatste 10 jaar hard gestegen, onder meer veroorzaakt door UV-straling door het zonnen en gebruik van zonnebanken. Het gaat hier om blootstelling tot wel 30 jaar geleden, doordat de effecten pas na langere tijd te zien zijn. De meest voorkomende diagnoses van huidkanker zijn melanomen (meer dan 7.000 keer vastgesteld) en plaveiselcelcarcinoom (ruim 14.000 diagnoses). Dat deze huidafwijkingen steeds vaker worden vastgesteld, heeft voor een groot deel te maken met de bewustwording onder de Nederlandse bevolking van de gevaren van UV-straling; ze laten sneller huidafwijkingen laten controleren.

Doodsoorzaak nummer één

Naast huidkanker wordt bij vrouwen borstkanker het meest gediagnosticeerd (in 2018 alleen al ruim 15.000 nieuwe gevallen). Bij mannen is dat prostaatkanker (12.500 diagnoses in 2018), gevolgd door darmkanker (14.000 gevallen) en longkanker (13.000 diagnoses). Volgens deskundigen blijft kanker hiermee doodsoorzaak nummer één in Nederland.

64% leeft na 5 jaar

Bijna tweederde van de patiënten is na 5 jaar nog in leven. Dit hangt sterk af van het type kanker. Zo haalt slechts 19% van de longkankerpatiënten de 5-jaarsoverleving. Ook de minder vaak voorkomende types kanker, zoals eierstok-, slokdarm-, maag-, en alvleesklierkanker, genezen minder vaak. Momenteel leven er ruim 80.000 Nederlanders met of na een kankerdiagnose.

bron: zorgkrant.nl

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Geslaagde Interchange Kerstborrel 2016


“Ik zei never nooit te gaan detacheren en kijk waar ik nu sta!” Operatieassistent Sjaak vertelt.

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book