31 januari 2019

26-jarige patiënt onthult gezicht na grondige reconstructie

In januari 2018 verrichtte een medisch team van maar liefst 100 medewerkers een gezichtstransplantatie bij patiënt Cameron Underwood. Onlangs onthulde hij zijn nieuwe gezicht aan de wereld.

Gezichtstransplantaties: een relatief nieuwe ontwikkeling

Orgaandonatie is inmiddels een gangbare procedure, maar ook op andere manieren wordt weefsel van donoren gebruikt om meer levenskwaliteit aan patiënten te bieden. Een van die relatief nieuwe ontwikkelingen is gezichtstransplantatie. De eerste gezichtstransplantatie vond nog niet zo lang geleden plaats, in 2005. Sinds die tijd zijn er wereldwijd meer dan 40 gezichtstransplantaties uitgevoerd.
 

Een unieke gezichtstransplantatie qua timing en techniek

De operatie op Cameron Underwood was om twee redenen bijzonder. Het is namelijk de eerste gezichtstransplantatie die relatief kort na het letsel werd uitgevoerd. Het letsel ontstond tijdens een mislukte zelfdodingspoging van Underwood. Tussen het letsel en de gezichtstransplantatie zat slechts 18 maanden.

 

Een ander bijzonder aspect van de operatie was de vernieuwende techniek die werd gebruikt. De operatie nam maar liefst 25 uur in beslag en was uitermate complex en veelomvattend. Tijdens de operatie werd zowel de onder- als de bovenkaak gereconstrueerd, inclusief alle 32 tanden. Ook de mondbodem, onderste oogleden, de neus en de tong werden gereconstrueerd. Er werd gebruikgemaakt van een 3D-geprint gezichtsmasker op basis van het donormateriaal.

 

Succesvol resultaat door techniek en wilskracht van de patiënt

Dr. Eduardo D. Rodriguez, hoofd van het medisch team, zegt zelf dat de vooruitstrevende techniek én de vasthoudendheid van Cameron Underwood een aandeel hebben gehad in de succesvolle uitkomst van de operatie. ‘Uiteindelijk draait het allemaal om de patiënt. Cameron heeft hard aan zichzelf gewerkt’, aldus Rodriguez.

 

Bijzonder contact met familie van donor

Een verschil met de Nederlandse situatie, waar donoren anoniem zijn en blijven, is dat Underwood weet aan wie hij zijn bijzondere herstel te danken heeft. De 23-jarige donor Will Fisher kwam op tragische wijze om het leven en bleek donor te zijn. De moeder van Will, Sally Fisher, geeft aan dat ze dankbaar is dat Wills lichaam na zijn dood anderen het leven teruggeeft: ’Cameron heeft zijn hele leven nog voor zich. Ik vind het een fijn idee dat Will hem en zijn familie een kans heeft gegeven op een beter leven.’

Tijdens de persconferentie van het ziekenhuis gaf Cameron aan dat hij de familie Fisher uiterst dankbaar is. ‘Er is zoveel verbazingwekkende vooruitgang op het gebied van de chirurgie. Daarvan ben ik het levende bewijs. Maar operaties zoals deze worden alleen mogelijk gemaakt door donoren en hun familie, zoals Will en de Fishers’.

Credits foto NYU Langone Health

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


11 manieren om beter met je tijd om te gaan


Hoe kan jouw taalgebruik bijdragen aan het verlagen van het stressniveau bij patiënten vlak voor medische ingrepen?

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book