Werken in Zwitserland

1. Kennismaken met elkaar

“Werken in Zwitserland is iets dat ik veel eerder had moeten doen”. Dit horen we van bijna iedereen die in Zwitserland werkt of heeft gewerkt.

Als je eenmaal je draai hebt gevonden is het er fantastisch, maar de eerste stap nemen is vaak nog het lastigst. Wij krijgen meestal van kandidaten te horen dat zij dachten dat werken in het buitenland een hoop gedoe met zich meebracht. Dat is voor velen de grootste twijfel geweest om die stap te zetten. Dat vinden we jammer, want niets is minder waar!

We leggen daarom ook geen druk op ons eerste kennismakingsgesprek. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je op je gemak voelt, en dat al jouw vragen over werken in Zwitserland beantwoord worden. Na het eerste gesprek weet je dan ook precies wat je van werken in Zwitserland kunt verwachten.

 

2. Voorstellen en solliciteren

Als je een goed gevoel hebt gekregen tijdens het kennismakingsgesprek, gaan we op basis van jouw wensen een aantal vacatures met je doornemen. Standaard proberen we je drie vacatures aan te bieden. Je gaat dan langs bij deze potentiële werkgevers, in een week die je zelf bij ons aan kunt geven. Dit noemen we de sollicitatieweek. We doen er niet meer dan drie, omdat we uit ervaring weten dat langsgaan bij drie werkgevers in het buitenland best pittig kan zijn. Solliciteren vergt energie, zeker in een andere taal en omgeving. Daarnaast reis je tijdens deze week natuurlijk ook veel.

Voordat je naar Zwitserland vertrekt zorgen wij er voor dat je CV en referenties vertaald worden naar het Duits. Het is ook totaal geen probleem als je de Duitse taal nog niet goed beheerst. Wij werken namelijk met privédocenten bij jou in de buurt, die jou voor je vertrek naar Zwitserland de Duitse taal bij kunnen brengen. Deze lessen betalen wij voor je.

Omdat solliciteren in het buitenland al genoeg energie kost, zorgen wij ook voor een schema. In dit schema staat wie je contactpersonen in Zwitserland zijn, hoe laat je overal wordt verwacht, waar je zult verblijven (hotel, personeelsflat) en op welke manier je het beste kunt reizen. Je zult in een week gemiddeld drie werkgevers in Zwitserland bezoeken. Je hebt dus nog voldoende tijd over. In sommige gevallen nemen kandidaten daarom ook vrienden/familie mee, om na de sollicitatiedagen de rest van Zwitserland te ontdekken.

3. De start van je baan in Zwitserland

Tijdens je sollicitatieweek hebben we dagelijks contact over hoe de dag verlopen is. Nadat je alle gesprekken in Zwitserland hebt gehad en weer thuis bent, nemen wij contact met jou en de bezochte werkgevers op. Als er een wederzijdse klik is met de werkgever van jouw keuze, kunnen we alles samen in orde maken voor je start in Zwitserland.

We zullen je ondersteunen bij het vinden van een geschikte woonruimte en begeleiden je bij de meest uiteenlopende kwesties, zoals aanvullende verzekeringen of andere relevante diensten. Daarnaast krijg je van ons het Zwitserland handboek waarin deze zaken allemaal behandeld worden.

Wanneer je in Zwitserland werkt, houden we vooral de eerste maanden intensief contact met je. Je kunt daarom ook altijd een beroep op ons blijven doen als je nog vragen hebt.

Naast het contact vanuit Nederland, zal je ook altijd een contactpersoon van Interchange bij je in de buurt hebben die jou bij ingewikkelde zaken direct kan helpen.

Wij hopen dat het duidelijk is geworden dat we er alles aan doen om werken in Zwitserland zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De eerste stap in het gehele avontuur zal je echter zelf moeten zetten.

We kunnen onmogelijk alles wat relevant is in dit stukje tekst bespreken. Meld je aan of bel voor meer informatie. Wij nodigen je dan van harte uit voor een vrijblijvend intakegesprek.

Mocht je na het lezen van deze informatie geen belangstelling hebben voor Zwitserland, bedenk dan dat we ook mogelijkheden in andere landen hebben.

Vacatures

Vacature operatieassistent Zwitserland

17/07/2017

Wij zijn op zoek naar Operatieassistenten Chirurgie voor ziekenhuizen en privéklinieken in het Duitstalige deel van Zwitserland.

Veel gestelde vragen

 • Voor hoe lang kan ik naar Zwitserland?

  Je kunt voor een jaar werken in een vaste baan, in dienst van het ziekenhuis. Uiteraard kun je ook voor een kortere periode naar Zwitserland. Vanaf drie of vier maanden kun je via onze samenwerkingspartner, op uitzendbasis, aan de slag.

 • Welke voordelen heeft werken in Zwitserland voor mij?

  In de eerste plaats is het niveau van de gezondheidszorg in Zwitserland goed en zijn de salarissen hoog. Het werken (en leven) in het buitenland biedt daarnaast een mooie ervaring en staat bovendien goed op je cv. Zwitserland is ook bij uitstek een land waarin je kunt genieten van de natuur en vele buitensporten kunt beoefenen als skiën, snowboarden, wandelen, fietsen etc.

 • Wordt Interchange mijn werkgever?

  Nee hoor, wij zijn een bemiddelingsbureau. Dat betekent dat wij tussenpersoon zijn. Wij regelen het contact en we assisteren je bij zaken als de hoogte van je salaris, huisvesting en vergunningen. Het ziekenhuis, het bedrijf of de privékliniek waar je gaat werken, neemt je dus rechtstreeks in dienst.

 • Heb ik vrije keuze in het aanbod van Interchange?

  Uiteraard! We vragen je eerst wat jouw voorkeuren zijn (bijv. stad of dorp, groot of klein ziekenhuis, academisch of perifeer). Vervolgens regelen we meeloopdagen en sollicitatiegesprekken. Ook die zijn vrijblijvend, je bent niets verplicht. Je beslist zelf waar je wilt gaan werken en kunt op ieder moment uit de procedure stappen.

 • Zwitserland is geen lid van de EU. Zijn mijn diploma’s dan wel geldig?

  Zeker. Er wordt ook niet moeilijk gedaan over erkenning. De procedure is meestal binnen een paar dagen geregeld. Wat soms wel even op zich kan laten wachten, is de aanvraag van een werkvergunning.

 • Moet ik betalen voor de bemiddeling van Interchange?

  Nee! In opdracht van ziekenhuizen, privéklinieken, medische en farmaceutische bedrijven zoeken wij geschikt personeel. Voor ons werk worden we door onze opdrachtgevers betaald. Daarom betaal jij niets voor onze diensten.

 • Wat ga ik daar eigenlijk verdienen?

  Dat is uiteraard afhankelijk van je beroep, je ervaring en verschilt per kanton. In ieder geval kunnen we je vertellen dat het salaris een stuk hoger ligt dan in Nederland. “Het leven in Zwitserland is ook veel duurder”, horen we je denken en dat klopt! Maar mede door de lagere belastingen houdt je onderaan de streep veel meer over dan in Nederland. Genoeg in ieder geval om goed van te leven en daarnaast ook nog te kunnen sparen.

 • Worden mijn onkosten vergoed als ik in Zwitserland ga werken?

  Jazeker! Iedereen die via Interchange in Zwitserland gaat werken, krijgt € 450,- als compensatie voor gemaakte kosten. Deze vergoeding wordt na je proeftijd door ons aan je uitgekeerd.

 • Hoe goed moet ik de Duitse taal beheersen om in Zwitserland te kunnen werken?

  Zwitserland is deels Duitstalig en deels Franstalig. Ook zijn er gebieden waar men vooral Italiaans spreekt. Wij hebben vooral veel mogelijkheden in het Duitstalige gedeelte. Vanzelfsprekend moet je de taal enigszins beheersen. In Zwitserland doet men echter niet moeilijk, perfecte beheersing van de taal is geen vereiste. Als je voor een periode van 3 maanden op uitzendbasis gaat werken, moet je Duits wel behoorlijk goed zijn.

 • Helpen jullie mij met mijn Duits?

  Wij werken samen met meerdere privédocenten, verspreid door heel Nederland. Wij brengen je in contact met een docent bij jou in de buurt die jou helemaal klaarstoomt voor je vertrek naar Zwitserland. Deze lessen betalen wij!

 • Wat hebben jullie van mij nodig als ik in Zwitserland wil werken?

  Allereerst een stevig portie enthousiasme! Daarnaast bestaat je dossier uit:

  • Uitvoerig Curriculum Vitae (Duits)
  • Persoonlijke kennismakingsbrief (Duits)
  • 2 Referenties (Duits)
  • Kopieën diploma’s
  • Kopie inschrijving BIG
 • Hoe zit het met verblijfs- en werkvergunningen in Zwitserland?

  (1) Verblijfsvergunning Korte termijn (L-EC/EFTA)
  Verblijfsvergunningen voor Korte termijn L ( Kurzaufenthaltsbewilligung EG) worden afgegeven aan werknemers met een arbeidscontract voor bepaalde tijd, korter dan 12 maanden. Als je gaat werken, dan moet je werkgever een verzoek indienen voor een verblijfsvergunning voor korte termijn bij de arbeidsmarkt autoriteit van het kanton. Interchange draagt er, in overleg met je nieuwe werkgever, zorg voor dat dit op tijd geregeld wordt.

  (2) Verblijfsvergunning B (B-EC/EFTA) 
  Als je een vast arbeidscontract voor bepaalde tijd, langer dan een jaar hebt, of voor onbepaalde tijd, dan kan je een B vergunning aanvragen. Deze is voor 5 jaar geldig ( Dauer-Aufenthaltsbewilligung EG/permis de séjour). De B-EC vergunning garandeert professionele en geografische vrijheid. Het stelt je in staat om van werkgever en van plaats te veranderen.Om deze vergunning te krijgen geldt hetzelfde als voor een vergunning voor kort verblijf (zie hierboven).

 • Hoe zit het met verzekeringen in Zwitserland?

  Ongeacht hun nationaliteit, dienen alle in Zwitserland wonende mensen verzekerd te zijn voor basis gezondheidszorg vanaf de dag dat ze geboren zijn of de dag dat zij officieel inwoner van Zwitserland zijn.

  Pensioenverzekeringen en ongevallenverzekeringen zijn verplicht voor iedereen boven de 20 jaar. Familietoeslagen, ongevallenverzekeringen en werkgebonden pensioenverzekeringen zijn alleen verplicht voor mensen die betaald werk verrichten.

  Iedereen die in Zwitserland komt wonen moet binnen 3 maanden na aankomst een gezondheidszorgverzekering afsluiten. Je zult in meerdere gevallen naar bewijs hiervan gevraagd worden. Als je voor minder dan 3 maanden werkzaam zult zijn in Zwitserland, maar je kunt geen bewijs van ziektekostenverzekering uit je eigen land laten zien, dan moet je een Zwitserse verzekering afsluiten. Ook hierin zullen wij je uiteraard ondersteunen!

 • Bouw ik pensioen op in Zwitserland?

  Ja! Als je in dienst gaat bij het ziekenhuis. Als je weer teruggaat naar Nederland krijg je het tot dan toe opgebouwde pensioen mee.

Heb je nog vragen? Danny Kanselaar staat voor je klaar


Danny Kanselaar

Telefoon: 010 436 63 01
WhatsApp: 06 41 10 62 21


Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book